JASPER ARCHITECTS

PROJECT
GIRÒ


THE PROJECT’S LOT IS SURROUNDED BY TALL NEIGHBORING BUILDINGS. THE ALLOWED FOOTPRINT BY CODE WAS 50% OF THE LOT’S SURFACE.

THE CODE PERMITS A MAXIMUM HEIGHT OF 14 STORIES FOR THE BUILDING.

BY SHIFTING A PORTION OF THE BUILDING TOWARDS THE SIDE, THE AREA AT STREET LEVEL OPENS UP, GENERATING AN ENTRY PLAZA ON THE CITY CORNER.

BY TILTING THE TOP GRADUALLY, THE NECESSARY DISTANCE FROM THE NEIGHBORING BUILDINGS IS ASSURED TO GENERATE LIGHT AND AIR ACCESS TO THE UNITS.

THE TILTED SURFACES GET TERRACED TO GENERATE A VISUAL CONNECTION FOR EVERY UNIT TOWARD THE SURROUNDING CITY AND LANDSCAPES.

VERTICAL CIRCULATION, ALONG WITH INTERIOR COURTYARDS, CREATE A CROSS VENTILATION SYSTEM.

The first analysis of the program has given us a volume that exceeds the area of intervention.
To solve this constraint the project articulate its morphology form cut-out levels overlapping one to another, allowing to generate a void at the ground level, used for commercial purposes.

The terraced section optimizes the sunlight protection, privacy and dinamyze the facade.

The resulting morphology is a volume with panoramic views for every apartments, offering the best perception of the city and valleys of Quito.






BACK TO PROJECTS